Zuid Inspireert

Tijdens de minor heb ik samen met drie medestudenten een groepje gevormd voor ‘Projectonderzoek’. Wij hebben onderzoek gedaan bij de opdrachtgever DonaDaria. DonaDaria is een Kenniscentrum Emancipatie, en is het aanspreekpunt voor professionals, (deel-)gemeenten, zelforganisaties, vrijwilligers en geïnteresseerden die zich bezighouden met onderwerpen rond emancipatie. Zij organiseren cursussen, themabijeenkomsten en workshops voor vrouwen, mannen en jongeren in een achterstandspositie.

Daarnaast richten zij zich op het versterken van het netwerk van organisaties in Rotterdam en daarbuiten die zich met emancipatie bezighouden en zorgen ervoor dat emancipatie op de politieke agenda blijft.

Binnen deze organisatie hebben wij onderzocht ‘Hoe allochtonen jongeren effectiever begeleidt kunnen worden naar de arbeidsmarkt’? Deze jongeren hebben nogal te maken met discriminatie op de arbeidsmarkt.

Als afsluiting van het onderzoek hebben wij een presentatie voorgedragen: ‘Zuid inspireert’ dat werd gehouden in een verzorgingshuis op Rotterdam zuid.

 

Uit de resultaten van dit onderzoek kwam naar voren dat de begeleidingsvorm in deze training niet meer aansloot bij de doelgroep en de nieuwe vraag vanuit de arbeidsmarkt. Er moest meer coaching in plaats van voorlichting in voorkomen en er moest een interactievere werkvorm in gebruikt worden. Tevens zou een ‘oefen’ sollicitatieronde gewenst zijn waarbij de twee beste sollicitanten ook daadwerkelijk een baan krijgen bij de betreffende werkgever.

Hier hebben wij ons onderzoek gepresenteerd aan docenten van de Hogeschool Rotterdam en geïnteresseerde bezoekers. Elk van ons groepslid kreeg een koppelpartner aangewezen om de bezoekers en docenten over het onderzoeksplan te vertellen. Iedere groepslid had een bijdrage aan deze presentatie.

  

 

Mijn bijdrage tijdens het project:

- Informatie geven over het onderzoek aan docenten van de Hogeschool Rotterdam en aan geïnteresseerde bezoekers. Deze informatie bestond uit theoretische achtergrond van Dona Daria, feiten en cijfers, literatuur m.b.t. begeleidingskunde en hedendaagse artikelen.

- Conclusie en aanbevelingen tonen die zijn geschreven vanuit het oogpunt van Begeleidingskunde. En dat het onderzoek voornamelijk  is gericht  op theoretische achtergronden en hoe de theorie vanuit de minor Begeleidingskunde van Hogeschool Rotterdam samen met hedendaagse ontwikkelingen toegepast kan worden binnen de pilot van Dona Daria en daarin een verrijking kan zijn. 

- Inlichten over hoe de jongeren beter geïnformeerd kunnen worden over arbeidsmarktperspectief van opleidingen. Dat loopbaanleren en onderwijs beter aansluit op de arbeidsmarkt, zodat de jongeren betere studiekeuzes kunnen maken wat tot minder schooluitval leidt. Dat de jongeren zo hun eigen talenten ontwikkelen zodat zij zelfstandig en zelfbewust keuzes kunnen maken voor hun werkzame leven.